Fogyókúra és a cukor

A fejlett országokban az emberek töménytelen mennyiségű cukrot fogyasztanak el, anélkül, hogy tisztában lennének a cukor káros hatásaival.
És éppen a cukor okolható azért, hogy ezekben az államokban a lakosság fele - kétharmada elhízott. 

Az édesítés története

Évezredekkel ezelőtt az emberek mézzel édesítették az ételeiket. Ez az anyag teljesen természetes, számos pozitív hatása van és az anyagcserére is jótékonyan hat. Nagy Sándor idejében jelent meg a nádcukor, ami még szintén előnyös a szervezetre nézve. Napóleon uralkodása alatt jelent meg a répacukor, melyről ma már bebizonyították, hogy az idegrendszerre nincsen oly jó hatással. A répacukor a gondolkodást földhöz kötötté teszi, mint ahogy a virágból származó méz kozmikus magasságokba emeli. A természetes szénhidrátok az ember önállóságát fejlesztik. A finomított cukor ezzel szemben az egoizmust fokozza, önzővé tesz.

cukor

Finomított cukor vs természetes szénhidrát

Szénhidrátra szükségünk van, mivel ebből nyerünk energiát, de a finomított cukor számos betegség előidézője lehet. Ennek legfőbb oka, hogy a természetes cukrok cukortartalma jóval alacsonyabb, mint a fehér cukoré. A szervezetünk még nem készült fel ilyen tömény cukor befogadására, nem képes maradéktalanul megemészteni, így a felesleges cukor a szervezetben alkohollá alakul át.

A cukor káros hatásai

alkoholképződés: A cukorfogyasztás a szervezet elsavasodásához vezet. A szervezetben képződött cukoralkohol jórészt a májat és az idegrendszert károsítja. A máj károsodása során a látás és a bőr épsége is veszélybe kerül.

szívinfarktus: A szívkoszorúér betegségeknél gyakori kiváltó okként szerepel a magas vércukorszint és a glükóz anyagcsere zavara. Ez pedig mind a nagymértékű cukorfogyasztás számlájára írható fel. A cukor megköti a koleszterint is, ezáltal visszatartja a vérben, ami elzáródáshoz vezet.

cukorbetegség: A finomított cukor megterheli a hasnyálmirigyet, így az nem tud megfelelően inzulint termelni. 

elhízás: A finomított cukor fogyasztása nagyban hozzájárul a túlsúly kialakulásához. Ez részben a zsírvisszatartás miatt következik be.

az emésztőrendszer megbetegedései: Ha sorban haladunk, akkor a következő emésztőszervi megbetegedésekért okolhatjuk a cukrot - fogszuvasodás, nyelőcső, garat betegségei, gyomorfekély, sok gyomorsav, epehólyag, gyomorgyulladás, bélgyulladások, székrekedés, vitaminhiány, fáradékonyság

Az előzőekben már elolvashattuk, hogy milyen káros hatásai vannak a finomított cukornak és azzal is szembesültünk, hogy milyen nagy mértékben képes hátráltatni a fogyókúránkat. Most azonban itt az idő, hogy kínáljunk egy alternatívát azok számára is, akik fogyókúrájuk során sem akarnak lemondani az édes ízekről.

A fogyókúrás cukor: a stevia

A stevia egy nagyszerű megoldást jelent azok számára, akik úgy akarnak súlyt veszteni, hogy közben ugyanúgy élvezik a születésnapi tortákat, a vasárnapi desszerteket és az ünnepi finomságokat, mint a többiek.

Ez a növény Dél-Amerikában őshonos és édes levelei tették világszerte ismertté és népszerűvé. E növény levelei, melyet a paraguayi indiánok már évszázadok óta használnak édesítésre és sebgyógyításra, 30-szor édesebbek a finomított cukornál, kivonatainak pedig 300-szor intenzívebb az ízük, mint a szacharóznak. 

A stevia azonban több, mint egyszerű édesítőszer: egy igazi sokoldalú növény, mely nemcsak ízfokozásra, hanem gyógyításra is kiválóan alkalmas. 

Nagyban elősegíti a súlyvesztést, hiszen kalóriatartalma nulla, ezenkívül szénhidrátot sem tartalmaz. A fogyókúrázók mellett azok számára is tökéletes szer, akik egy lúgosító étrendet követnének, mivel a stevia nem savasít. A stevia nem emeli a vércukorszintet, hanem szabályozza azt. Glikémiás indexe nulla, így nem okoz hirtelen kiugró vércukorszintet, lassan szívódik fel és hosszan tartó telítettségérzetet biztosít. Ezért kiváló termék azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek és azoknak is, akik fogyni vágynak. A cukorbetegek számára azért előnyös még, mert jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését. A stevia ezenkívül vérnyomáscsökkentő, gombaölő (Candida-diétába is beilleszthető), bőrgyógyító hatású.

Tehát a stevia nem tartalmaz kalóriát, szénhidrátot és glikémiás indexe is nulla, vagyis a cukorbetegek és a diétázók tökéletes édesítője. Semmilyen mellékhatással nem bír, fogyasztása teljesen biztonságos.

A fogyókúrás cukor: nyírfacukor vagy xilit

A nyírfacukor is egy teljesen természetes édesítőszer, aminek használata 100%-ban biztonságos és, ami nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. A nyírfacukrot már nemcsak a nyírfából nyerik ki, hiszen számos gyümölcs és zöldség tartalmazza ezt az anyagot, ezenkívül az emberi szervezet is képes az előállítására. Ipari előállítása a fa rostjaiban rejlő xilán kinyerése. De miért előnyös egy fogyókúrázó számára a nyírfacukor fogyasztása?

A xilit glikémiás indexe 7. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztása után a vércukorszint nem emelkedik meg hirtelen, hanem egyenletes marad. A nyírfacukor felszívódása hosszantartó, ezért nem emeli meg a vér cukorszintjét. Ennek köszönhetően hosszantartó jóllakottságérzést biztosít és képes arra is, hogy csökkentse az étel utáni vágyat.

A xilit ezenkívül 40%-kal kevesebb kalóriát jelent a szervezetünk számára, ami azt jelenti, hogy ha most ugyanannyi nyírfacukrot eszünk meg, mint azelőtt a cukorból, akkor is nagymértékben csökken az energiabevitelünk.

75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a szacharóz.

A fogyást segíti az is, hogy a nyírfacukor nem vesz részt 100%-ban a zsíranyagcserében, jórésze nem zsírpárnává, hanem energiává alakul. Tehát vékonyabbak és frissebbek is leszünk tőle.

A nyírfacukor további előnyei

A cukorbetegek számára is kiváló alacsony glikémiás indexe miatt.

Csökkenti a cukorfüggőséget.

Lúgosít.

Megöli a Candida-gombát.

Nem okoz fogszuvasodást.

Hogyan használható? A nyírfacukor felcserélhető a cukorral a meleg italokban, a torták és sütemények készítésekor és a gyümölcsöket, gabonaféléket is tökéletesen lehet vele helyettesíteni. De mivel a cnem kristályosodik, ezért kemény cukor nem készíthető belőle és sajnos az élesztő sem képes lebontani, így arra sem alkalmas, hogy kelt tésztába belerakjuk. Minden más esetben azonban tökéletesen helyettesíthetjük nyírfacukorral a finomított cukrot.

Fogyókúrás termékek rendelhetők

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!